Veel Gestelde Vragen

Staat uw vraag hier niet tussen, neem dan gerust contact op!

Zijn jullie filters compatible met filterhouders van andere fabrikanten?

Ja, onze filters passen op houders en systemen van andere merken, afhankelijk van de breedte. Onze filters zijn 84.5mm breed en passen op iedere houder met een breedte tussen 85 en 85 mm, zoals de P-filterhouder.

Zijn jullie filters bestand tegen krassen?

Ja, onze filters zijn zeer krasbestendig. De krasbestendigheid is veel hoger dan bij bijvoorbeeld plexiglas. Het is een bekend natuurkundig gegeven dat zeer harde materialen (bijvoorbeeld diamant) een kras kunnen maken op zachter materiaal (bijvoorbeeld staal). Uiteraard kunnen we geen garantie bieden dat metaal en dergelijke voorwerpen geen kras zullen produceren, maar bij normaal gebruik zul je vrijwel nooit tegen krassen aanlopen. Je zult immers bij normaal gebruik het filter niet met een schroevendraaier te lijf gaan. Maar de filters zijn wel met succes getest op krassen door camera-onderdelen, cameratassen, vingernagels e.d.

Waar zijn de filters van gemaakt?

De filters zijn gemaakt van speciaal organisch glas, CR-39 genaamd. Dit materiaal wordt gekenmerkt door uitstekende optische en mechanische eigenschappen (optimale brekingsindext en getal van Abbe, hoge lichttransmissie, zeer krasbestendig, etc.) Op sommige punten zelf beter dan het meest normale, optische glas. Daarom wordt dit materiaal ook gebruikt voor bijvoorbeeld cockpits van straaljagers.

Kan de kleuring van een filter vervagen of verwijderd door gebruik of schoonmaken?

NEE! De kleurpigmenten in onze filters zit diep in het materiaal. Bij de productie worden hoge temperaturen en druk gebruikt, waardoor de kleuren permanent in het materiaal zitten. Niet alleen aan de oppervlakte maar ook echt in het glas geïmpregneerd.

Hoe worden jullie filters gemaakt?

Alle filters worden alle handgemaakt door onze ervaren en goed opgeleide technici. Zo kunnen we een optimale, consistente kwaliteit garanderen.

Wat betekenen de aanduidingen ‘Light, Medium, Strong’?

De aanduidingen Light, Medium en Strong bij de grijsverloopfilters geeft aan hoeveel licht de filters tegenhouden op het sterkste (donkerste) punt. Deze waarden zijn vergelijkbaar met respectievelijk een ND2, ND4 en ND8 filter, oftewel houden de filters resp. 1, 2 en 3 stops aan licht tegen.
84.5mm heeft er voor gekozen wat meer algemene benamingen te hanteren voor de filters omdat de doelgroep heel breed is: van beginner tot professional. Een aanduiding als ‘Strong’ is makkelijker te begrijpen dan ‘ND8’.