Over 84.5mm Filters

84.5mm is een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen en vervaardigen van professionele filters voor fotografie en videografie. Het bedrijf is gevestigd in het beroemde kuuroord Piestany in Slowakije. Het is in 2011 opgericht door een groep enthousiaste outdoor- en studiofotografen. Samen met scheikundigen, productiespecialisten en marketeers hebben zij het bedrijf opgezet.

84.5mm logo

Het ontstaan

Het idee was ontstaan in 2008 en werd gevolgd door drie lange jaren van ontwikkeling, onderzoek en laboratoriumwerk om zo het productieproces te optimaliseren. In 2010 heeft 84.5mm dit proces afgerond en de eerste filters geproduceerd. Deze zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit en zullen zelfs bij de meest veeleisende professionals in de smaak vallen – en dan niet alleen vanwege de vriendelijke prijs.

Het materiaal

De ontwikkeling van ieder filter kostte honderden uren onderzoek en daarna natuurlijk vele uren uitgebreid testen op locatie. De filters zijn gemaakt van organisch glas: een sterke polymeer met uitstekende optische en mechanische eigenschappen, zoals een uitstekende lichttransmissie en een hoge krasvastheid. Voor de expert: de brekingsindex ligt tussen 1498 en 1501 en het getal van Abbe op 58. Dit betekent dat het filter geen waarneembare kleurschifting of andere optische vervorming veroorzaakt in het beeld.

Leuk om te weten is dat dit zelfde materiaal wordt gebruikt voor lichtgewicht lenzen, maar ook voor de glazen cockpit van straaljagers. Het spreekt dus voor zich welke eisen aan dit materiaal worden gesteld.

Om de kwaliteit te garanderen, wordt ieder filter met de hand gemaakt! Daarna wordt het getest. Niet alleen met het oog, maar ook met moderne meetapparatuur in het testcentrum (zie bovenstaande foto’s).

De filters

84.5mm heeft een assortiment filters in een standaard 84.5mm breedte. Deze zijn volledig compatible met bestaande filterhouders van andere systemen (het zgn. P-filter systeem). Het assortiment wordt nog verder ontwikkeld en uitgebreid.

Het doel is om steeds nieuwe filters te blijven ontwikkelen die zowel amateurfotografen als doorgewinterde professionals zullen inspireren. Daarbij zullen onze producten altijd heel betaalbaar blijven door een vriendelijk prijskaartje.

Onze filosofie is dat onze ervaring op het gebied van fotografie en de vakkennis van optische producten en productieprocessen, samen met de vele honderden uren van onderzoek, hebben geresulteerd in een serie filters die passen in de uitrusting van iedere fotograaf – zowel in de studio als buiten, op straat, op vakantie – waar dan ook.

Wij wensen u veel inspiratie en fotoplezier!