Kleurverloopfilters digitaal te simuleren?

De filters van 84.5mm zijn een hit in Nederland! Al veel hobby- en professionele fotografen in Nederland hebben inmiddels een set verloopfilters in hun fototas zitten. Zodoende komen regelmatig vragen voorbij. Eén hiervan is, of het niet handiger is om met bijvoorbeeld Photoshop het effect van de kleurverloopfilters te simuleren. Dat je het effect van de grijsverloopfilters niet kan simuleren op de computer, daar is iedereen het over eens. Maar hoe zit het met de kleurverloopfilters?

05

Simpel antwoord: ja het is te simuleren. En best aardig ook. Maar de vraag is wat je kwaliteitseisen zijn. Hoe natuurlijk moet het effect eruit zien? Daar schiet Photoshop toch wat tekort, zoals in onderstaande foto’s zichtbaar is.

digital-simulation-3

Het resultaat is minder natuurlijk. Het is lastig het effect goed te doseren. Omdat de kleurverloopfilters ook een klein beetje licht tegenhouden, hebben ze een klein beetje het effect van een grijsverloopfilter. Hierdoor wordt de belichting over het gehele beeld wat evenwichtiger.

 

digital-simulation-2digital-simulation-1

64

05

original1

Dit bericht werd geplaatst in Voorbeelden and getagd met , , . Bookmark de permalink.

One Response to Kleurverloopfilters digitaal te simuleren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.